Otoci

Utorak, Srpanj 13, 2021 14:20

Svake godine u ovo doba održava se regata na tradicijskim drvenim brodovima, kaićima, leutama i gajetama na oštro/latinsko jedro i trevu na spektakularnom Điru po konalu u Ugriniću na otoku Pašmanu. Đir po konalu organizira se u sklopu EU projekta Arca Adriatica. Organizatori su Udruga Frkata, Općina Tkon i Turistička zajednica te Udruga Frkata koja je začetnik ove manifestacije.

Utorak, Srpanj 13, 2021 13:25

Mještani Silbe, ali i brojni gosti koji su zadnjih tjedana svojim brojem višestruko nadmašili domaće stanovništvo, ogorčeni su situacijom s opskrbom jedine trgovine na tom udaljenom otoku zadarskog arhipelaga, ali i drugim problemima kao što su nepostojanje ijednog bankomata i radnim vremenom poštanskog ureda od samo nekoliko sati dnevno.

Utorak, Srpanj 13, 2021 10:28

Ljetna je sezona u punome jeku. Iako turistički rezultati nisu kao ranijih godina, ipak su, unatoč pandemiji koronavirusa, bolji nego prošle godine. Male otočke zajednice često su izbor turista zbog očuvane prirode, kristalno čistih plaža i manjih gužvi. Ove su godine svakako adut, u nesigurnim vremenima, kada dio turista želi izbjeći velike gužve i popularne priobalne destinacije. Otok Ugljan, jedna je od najpopularnijih destinacija u Zadarskoj županiji.

Ponedjeljak, Srpanj 12, 2021 13:27

Svečanom sjednicom Općinskog vijeća pod predsjedanjem predsjednice Andree Ugrinić Gotovina i dodjelom godišnjih nagrada i priznanja započelo je obilježavanje Dana općine Tkon (Tkon, Ugrinić) na otoku Pašmanu. Obilježavanjem Dana općine ujedno se obilježava i nebeski zaštitnik sv. Benedikt, zaštitnik Europe.

Nedjelja, Srpanj 11, 2021 10:00

U Holiday Parku Zelena Punta, u suradnji s Adriatic Tours Resort-om, u Kukljici na otoku Ugljanu održan je već tradicionalni, 10-dnevni sportsko-edukativni kamp Taekwondo kluba Jastreb, u koji je bilo uključeno ukupno 180 sudionika.

Srijeda, Srpanj 7, 2021 10:22

Općina Sali uključila se u projekt »For a Plastic Free Croatian Islands«. Glavni razlog uključenja u ovaj projekt jest kako bi svojim primjerom dobre prakse gospodarenja otpadnom plastikom smanjili razinu onečišćenja mora te povećali znanje i odgovornost cijele lokalne zajednice. Nositelj projekta je Udruga za prirodu, okoliš i održivi razvoj Sunce, a partneri su Grad Stari Grad (otok Hvar), Općina Sali (Dugi otok) i Zelena akcija.

Ponedjeljak, Srpanj 5, 2021 12:08

Žitelji otoka Pašmana već dugi niz godina žele svoj otok mostom povezati s kopnom. Otočani su čvrstog uvjerenja kako je izgradnja mosta ključna za razvitak i otoka Pašmana i otoka Ugljana.

Nedjelja, Lipanj 13, 2021 10:18

Dugogodišnja tradicija organiziranja ekoloških akcija u suradnji s ronilačkim klubom KPA Zadar, nastavljena je i ovih dana. Zahvaljujući sredstvima koja je JU PP Telašćica dobila na natječaju raspisanom od OTP banke u sklopu donacijskog programa »Zeleno svjetlo za…« i ovogodišnja akcija, iako u nešto smanjenom opsegu u odnosu na one održane prethodnih godina, uspješno je provedena.

Četvrtak, Lipanj 10, 2021 14:39

Pučko otvoreno učilište Dom na žalu iz Preka započelo je realizaciju projekta 4. Dani Petra Preradovića, koji provodi u suradnji s Interpretacijskim centrom Kuća Petra Preradovića, uz potporu Općine Preko, Zadarske županije u sklopu poziva javnih potreba u kulturi za 2021. godinu, te Ministarstva kulture i medija u sklopu programa književnih manifestacija za 2021. godinu. Više o projektu rekla nam je ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Dom na žalu Marina Marcelić.

Utorak, Lipanj 8, 2021 13:02

Zaposlenici Parka prirode Telašćica pripremaju se punom parom za ljetnu sezonu. Uređuje se park te se bruse zadnji detalji i atrakcije koji će se predstaviti posjetiteljima. Epidemiološka je situacija sve bolja pa se u Parku nadaju boljim rezultatima u odnosu na prošlu godinu.
O trenutačnoj situaciji u Parku prirode i očekivanjima za nadolazeću sezonu razgovarali smo s Milenom Ramov, stručnom voditeljicom u Parku prirode Telašćica.

Stranice