Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

PELJUZICA Šampioni Mirjana i Željko Modrić osvojili drveni pehar i inox bačvu

08.04.2019. 14:56
PELJUZICA Šampioni  Mirjana i  Željko  Modrić  osvojili  drveni  pehar i  inox bačvu


Mirjana i Željko Modrić s Bilog briga u Zadru, prvi su  šampioni Prvih dana masline i ulja "Peljuzica" Sukošan 2019. koja je  održana čak 260 godina poslije prvog pisanog spomena ovdašnje uljare  na lokaciji Mokro.
– Počekom 18. stoljeća svaki je mještanin na svom polju morao zasaditi najmanje četiri masline, dok je sredinom 19. stoljeća u Sukošanu bilo  posađeno oko 59 hektara maslina. Posljednja uljara zvana Bogdanov  mlin radila je do polovine prošlog stoljeća, kazao je sukošanski načelnik  Ante Martinac, koji je i otvorio ovaj događaj.
Manifestacija je održana pod pokroviteljstvom Općine Sukošan i Turističke zajednice, a u suradnji s Udrugom senzorskih analitičara maslinovog ulja Olea Zadar. Mjesto više tražilo se u Domu mladeži i u velikom  šatoru ispred zgrade.


Modrićima zlatna medalja
– Prvi put smo uopće na nekoj od manifestacija u čast svetom maslinovom ulju. Ovo je kao san, presretni smo, kazao je Željko Modrić, djelatnik zadarskog Intermoda, dobro znani košarkaš KK Borik iz 90-ih godina proteklog stoljeća, pošto mu je načelnik Martinac oko vrata objesio  zlatnu medalju te uručio šampionski, drveni pehar u obliku amfore, kao  i inox bačvu od 100 litara te mrežu za branje maslina.
Šampioni, supružnici Modrić, 60 stabala maslina imaju kod Nacionalnog parka Krka, u Laškovici i kod Roškog slapa, na djedovini gospođe  Mirjane. 
– Neke stvari u životu se rade isključivo za dušu, poput maslinarstva s  kojim smo započeli prije desetak godina. Masline su sorte oblica i krvavica, a prerađene u uljari Oblica, kod Dalibora Pinčića u Zemuniku Donjem, otkriva Mirjana Modrić istaknuvši kako, vezano za uspjeh, ponajviše zahvaljuju Stoški i Tomi Modriću iz zadarske Poljoprivredne apoteke  Agroplant.


Drugoplasirani Andrija Nadinić
Bilo je 45 uzorka maslinova ulja, a zlatne medalje za kvalitetu ekstra  djevičanskog ulja dobili su još OPG Andrija Nadinić iz Sukošana i OPG  Dragan Lepur iz Lepura kod Benkovca te restoran Matanovi dvori iz Sukošana mladog maslinara Mate Ražova te Goran Pulić, maslinar iz Skradina.
– U Zadarskoj županiji ova je godina bila vrlo rodna. No, nažalost, to se  ne odnosi i na područje općine Sukošan u kojoj je urod maslina bio ispod prosječnih godina, rekla je Anastazia Milardović, voditeljica panela,  dodavši kako je ocjenjivanje provedeno kroz osam sjednica panela, a u  radu je sudjelovalo 14 ocjenjivača.
U sklopu manifestacije priređena je i vođena degustacija na kojoj su  ponuđena dva ulja, jedno od maslina držanih u moru i drugo od maslina  prerađenih netom nakon berbe.
– Naučiti razlikovati dobro od lošeg ulja osnovni je preduvjet za proizvodnju ekstra djevičanskih maslinovih ulja, kazala je Anastazia Milardović koja je degustaciju vodila u suradnji s Ivicom Kostovićem, zadarskim  agronomom.




Kvalitetno ulje štiti srce
Veliko zanimanje je izazvalo predavanje dipl.ing. agr. Šime Marcelića  na temu "Cijepljenje i navrtanje maslina" te predavanje poznatog novigradskog maslinara dr. Ivice Vlatkovića koji je govorio o utjecaju maslinovog ulja na ljudsko zdravlje.
– Samo ekstra djevičanska maslinova ulja imaju ljekovita svojstva. Ekstra djevičansko maslinovo ulje je izvrstan antioksidans koji sprječava  sklerozu krvnih žila. Samo dvije jušne žlice dnevno, ujutro i navečer, šite  vaše srce, poručio je dr. Vlatković, dodajući kako nema čekanja nakon  berbe, s maslinama odmah u uljaru, u suprotnom se zbog gube fenoli.
– I držanje maslina u moru ubija fenole, ruši se i voćnost, istaknuo je  dr. Vlatković koji uzgaja masline u Novigradu, a živi u Sukošanu.
Zadarski masterchef Renato Kraljev u velikoj "teći od tri uva" pripremio je "orzo sa šparogama i kozicama". Za zabavu su bili zaduženi ženska klapa Uzorita, klapa Monada i KUD Zlatna luka, dok je voditelj bio  Andrija Vanjak iz Sukošana, ravnatelj OŠ Pakoštane.


Mali sajam domaćih proizvoda
Radionicu "Pletenje maslinovih grančica" vodila je Milica Ćoso, ravnateljica  Dječjeg vrtića Zlatna lučica. Na Malom sajmu domaćih proizvoda na štandu OPG  Feranija iz Debeljaka, besplatno su se degustirali kolači s maslinovim uljem, na  štandu obrta Anđela iz Sukošana višestruko međunarodno nagrađivani sok od limunske trave s aronijom i jabukom Naš okus, limunska trava, sapuni. Na štandu Poljoapoteke Venci iz Sukošana bili su proizvodi za zaštitu maslina i alati, a svoje proizvode izlagao je i OPG Ko-Milfa iz Zagreba. Besplatno se dijelio mjesečnik Maslina.


Dobitnici medalja
Zlatne medalje: Mirjana i Željko Modrić iz Zadra, OPG Andrija Nadinić iz Zadra i  OPG Dragan Lepur iz Lepura te restoran Matanovi dvori Sukošan i Goran Pulić iz  Skradina. Srebrne medalje: Drago Malić iz Sukošana (dva srebra), Ivan Miočić iz Zadra i OPG Suzana Zrilić-Vrkić iz Nadina. Brončane medalje: Damir Vanjak iz Sukošana, OPG Mate Dušević iz Ljupča te maslinari iz Zadra, Irena Fruhwirth i Zoran  Čirjak.
Dodijeljene su i četiri diplome za ekstra djevičanska maslinova ulja i sedam diploma za djevičanska maslinova ulja te 21 zahvalnica za sudjelovanje.


Denis Protić: Velika pomoć  maslinarima
Razlog organiziranja Peljuzice Sukošan je da svim maslinarima i zaljubljenicima u  maslinu i njezine blagodati, približimo kako se treba odnosi prema maslini te kako je  težak i mukotrpan put do dobivanja maslinovog ulja i njegovog čuvanja. Uvjeren  sam da će ova manifestacija i stručni savjeti naših stručnjaka pomoći da narednih  godina ulja budu što kvalitetnija i da ćemo već na Peljuzici 2020. imati još više prijavljenih uzoraka i zainteresiranih mještana, kazao je sukošanski mladi agronom Denis Protić, inicijator manifestacije.