gospodarstvo

Poruka greške

Deprecated function: Function create_function() is deprecated u views_php_handler_area->render() (linija 39 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/views_php/plugins/views/views_php_handler_area.inc).
Petak, Kolovoz 28, 2020 14:02

Potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić izjavio je u petak da s obzirom na sve okolnosti vezane uz koronakrizu, ovakav pad BDP-a nije neko veliko iznenađenje, istaknuvši da će revidirati na niže aktualnu procjenu Vlade o padu BDP-a u cijeloj godini.

Petak, Kolovoz 28, 2020 11:20

Hrvatsko gospodarstvo palo je u drugom tromjesečju 15,1 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, što je njegov najveći pad od kada se vode ti podaci, a posljedica je koronakrize.

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je u petak prvu procjenu prema kojoj je bruto domaći proizvod (BDP) u proteklom kvartalu pao 15,1 posto na godišnjoj razini, što je njegov prvi pad od polovice 2014. godine.

Četvrtak, Srpanj 23, 2020 10:10

Hrvatska dobiva 22 milijarde eura iz Europske unije, dijelom bespovratno, što bi mogao biti spas za našu ekonomiju, koja će ove godine pasti za oko 10 posto, ponovo se pogoršavaju fiskalni parametri, ovisni smo o turizmu, i nema u kratkom roku poluga za snažniji rast – osim, dakle, europskog novca, koji ćemo povući za oporavak, projekte, investicije, i koji može naše gospodarstvo gurnuti naprijed.

Srijeda, Srpanj 8, 2020 10:47

Europska komisija jučer je izašla s novim, ljetnim ekonomskim prognozama, u kojima predviđa veći pad BDP-a u ovoj godini, i to prosječnog za EU i eurozonu, ali i po pojedinim zemljama, pri čemu se Hrvatska navodi kao zemlja koja je među najteže pogođenima, prije svega zbog velike ovisnosti o turizmu. Taj je sektor iznimno osjetljiv na epidemiološke uvjete, a oni se opet pogoršavaju i očito prijete izvedbi kakve-takve turističke sezone.

Utorak, Srpanj 7, 2020 14:56

Europska komisija je u utorak dodatno povećala procjenu pada hrvatskog gospodarstva na 10,8 posto ove godine, a za sljedeću godinu predviđa djelomični oporavak i rast od 7,5 posto.

Europska komisija je u utorak objavila privremene ljetne prognoze, koje za razliku od proljetnih i jesenskih sadrže samo podatke o BDP-u i inflaciji.

Petak, Svibanj 29, 2020 10:06

Državni zavod za statistiku (DZS) objavit će u petak prvu procjenu bruto domaćeg proizvoda (BDP) u prvom tromjesečju ove godine, a analitičari su podijeljeni u procjenama je li gospodarstvo nastavilo rasti ili je, po prvi put nakon šest godina, palo.

Od šest analitičara, koji su sudjelovali u anketi Hine, njih troje očekuje rast gospodarstva između 0,5 i 1 posto, a troje pad između 0,5 i 4 posto.

Petak, Svibanj 22, 2020 20:43

Sredinom ožujka epidemija koronavirusa doslovno je paralizirala Hrvatsku i svijet. Počelo je sa zatvaranjem škola, ugostiteljskih objekata, a potom i ostalih uslužnih aktivnosti te poslova. Brojnim zaposlenima, ali i poslodavcima, nije preostalo ništa nego prekrižiti ruke, zaključati se u kuće i nervozno čekati što će se dogoditi.

Ponedjeljak, Svibanj 18, 2020 11:13

Od trenutka kad predsjednik Republike Zoran Milanović raspiše parlamentarne izbore, Vlada Andreja Plenkovića obavljat će samo tehničke poslove. To znači da, primjerice, ne smije donositi odluke o imenovanjima na dužnosti, ali i da ne smije zaključivati ugovore značajnije vrijednost, osim ako bi nezaključivanje ugovora prouzročilo značajniju materijalnu štetu ili ako se ti ugovori zaključuju radi ispunjenja međunarodnih obveza.

Četvrtak, Svibanj 14, 2020 21:26

Uslijed pojačanog angažmana na realizaciji mjera Vlade za olakšavanje otplate kredita građanima i tvrtkama, a što uključuje moratorije, reprograme te izvanredne kredite za likvidnost, redovno poslovanje banaka - ako se riječ redovno uopće može koristiti u ovoj situaciji - palo je u drugi plan. S obzirom na krizu, strah i neizvjenost, malo tko se i upušta uopće u neke investicije, traži samostalno nekakav redovni kredit i slično.

Ponedjeljak, Svibanj 4, 2020 14:00

Sa sve manjim brojkama novooboljelih od COVID-a 19 u Hrvatskoj, počelo je popuštanje epidemioloških mjera, a uz to i razgovori o jednoj posve drugačijoj turističkoj sezoni koja nam se sprema ove godine. S obzirom da hrvatsko gospodarstvo uvelike ovisi o turizmu, svi se nadaju da će barem nešto izvući iz ove sezone pa veseli interes građana nekih zemalja da ipak ljetuju u Hrvatskoj ove godine.

Stranice