novigrad

Poruka greške

Deprecated function: Function create_function() is deprecated u views_php_handler_area->render() (linija 39 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/views_php/plugins/views/views_php_handler_area.inc).
Ponedjeljak, Lipanj 7, 2021 13:00

Dva visoka crna mladića hodaju kroz Novigrad, glasni su i nasmijani.
- To su Francuzi! - dobaci netko u prolazu, a oni odgovaraju na hrvatskom jeziku.
- Daa, mi smo Francuzi, odgovaraju veselo, dok ono specifično ‘r’ i simpatičan naglasak odmah i potvrđuju te riječi. To je dobro, kažu, jer uvijek nose svoju materinju kulturu sa sobom.
To su Benjamin Edgard i Julien Renault, koji su u Hrvatsku došli prije gotovo sedam godina i jednostavno se zaljubili.

Petak, Lipanj 4, 2021 10:02

Novigradska djeca s košaricama bacaju cvijeće ispred Presvetog, crkveni pivači pjevaju na tradicionalan novigradski način, riva je okupana mirisom cvijeća, ružmarina i tamjana. Nakon što su vjerski obredi i običaji dugo bili ograničeni epidemiološkim mjerama, jučer je na blagdan Tijelova, u Novigradu održana sveta misa i procesija s Presvetim.

Četvrtak, Svibanj 20, 2021 14:21

Turistička zajednica Općine Novigrad u suradnji s igraonicom Hlapić obilježila je nekoliko nedavnih, za ekologiju važnih dana - Dan planeta Zemlje, Dan ptica selica, a sve nastavno na Greenpeaceovu akciju Zazeleni grad.

Četvrtak, Prosinac 31, 2020 17:03

Pomoć za ljude na područjima pogođenim razornim potresom jučer i danas prikuplja se i diljem Općine Novigrad. Prostorije Općine u samom Novigradu punile su se jučer od jutra, kao i one u kripti Gospe od Ružarija u Pridragi te u bivšem dućanu u Paljuvu. Nakon jučerašnjeg, više nego uspješnog dana, prikupljanje se nastavja danas na istim lokacijama u vremenu od 10 do 13 sati.

Petak, Listopad 30, 2020 18:06

Sve što ste znali o maslinama - zaboravite. Kad uđete u maslinik »najboljeg maslinara među ginekolozima i najboljeg ginekologa među maslinarima« napast će vas rod kakvog vidjeli niste, i grane što se pod njim svijaju, pa s jednog stabla četiri sorte?! Umjesto cijevi za kap na kap zalijevanje na podu, ovdje su žbice što strše uvis jer ovdje se zaljeva orošavanjem. I beskrajni nizovi suhozida. I obilna trava pod maslinama. I kameni uzvišeni bazen u formi masline.

Ponedjeljak, Listopad 5, 2020 16:38

Na izdisaju ljeta, u Novigradu na odmoru zatekli smo srpsku redateljicu koja u dokumentarnim i igranim filmovima otvara najintrigantnije, posve marginalne teme ovog društva. Iako možda imamo dojam da danas nema te teme o kojoj ne pričamo, Ivana Todorović sa svojim zadnjim filmom otvara tabu o kojem još uvijek rijetko tko progovara - incest u obitelji.

Petak, Travanj 3, 2020 23:18

Ne bi tijekom zimskih mjeseci ni uobičajeno po novskoj rivi bilo puno ljudi, ali s ovim prvim proljetnim danima češće bi se okupili ispred dućana, na škalama ispod crkve, terasama kafića. No, uslijed epidemioloških mjera, Novigrad ovih dana zjapi prazan, a društveni život se može vidjeti u tragovima - u redu ispred dućana u koje ulaze dvoje po dvoje, u razgovorima ljudi s broda na brod...

Utorak, Prosinac 24, 2019 17:00

Na tradicionalnom božićnom koncertu koji se već niz godina uz prigodni domjenak i ugodno blagdansko druženje za mještane i njihove goste održava pod pokroviteljstvom Općine Novigrad nastupali su KUD Baul iz Petrčana i Ansambl Ars Cantabile iz Zadra te mlada mještanka Dora Baraba koja je, uz vođenje programa, recitirala prigodne autorske tekstove i pjesme.

Utorak, Prosinac 3, 2019 19:00

Raskošnim vatrometom i paljenjem prve adventske svijeće na velikom vijencu na trgu Pod lipan počeo je Novski advent. Četvrtu godinu zaredom, otkad vesele adventske zabave organiziraju novigradski volonteri, trg Pod lipan je s početkom adventa zasjao u blagdanskom ozračju.

Utorak, Rujan 10, 2019 10:51

Proteklog vikenda, od 6. do 8. rujna, u Novigradu dalmatinskom održao se 33. susret hrvatskih mjesta koja u svojem nazivu imaju ime Novigrad: Novigrad Podravski, Novigrad na Dobri iz općine Netretić u Karlovačkoj županiji, istarski Novigrad-Cittanova, te Novigrad dalmatinski.

Stranice