blagdan

Poruka greške

Deprecated function: Function create_function() is deprecated u views_php_handler_area->render() (linija 39 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/views_php/plugins/views/views_php_handler_area.inc).
Ponedjeljak, Kolovoz 16, 2021 11:59

Blagdan biskupa i mučenika sv. Kasijana, nebeskog zaštitnika župe Sukošan po kojem su sukošanski preci i nadjenuli ime ovom naselju smještenom uz mirnu uvalu Zlatna luka, obilježile su epidemiološke mjere zbog kojih je drugu godinu za redom ostao zatvoren SC Sukošan.

Ponedjeljak, Kolovoz 16, 2021 11:56

U povodu blagdana Velike Gospe hodočasnici iz domovine i svijeta su usprkos koronavirusa i temperaturi od preko 36 stupnjeva Celzijusa u Škabrnju počeli pristizati u nedjeljnim ranijim prijepodnevnim satima stvarajući šušur i živost pozitivne energije. Nitko se nije žalio, jer čim su ušli u crkvu ili su se išli ispovjediti ili su se odmah predali meditaciji i molitvi, jer jednom je Gospa.

Ponedjeljak, Kolovoz 16, 2021 11:30

Svečanim misnim slavljem na platou pokraj zavjetne crkve Gospe od Jasenova, u Vrsima, proslavljen je blagdan Marijina uznesenja na nebo – Velika Gospa. Na stotine vjernika iz domovine i svijeta ujedinilo se zajedno u molitvi oko Gospinog kipa iznoseći prošnje i zazive u tišini svoga srca. Svetu misu predvodio je župnik don Ivica Bašić koji je ustvrdio kako Blažena djevica Marija, kao pravi primjer majke, uvijek svojom ljubavi privlači djecu u svoje majčinsko krilo.

Subota, Kolovoz 7, 2021 15:22 1

U župi Obraćenja sv. Pavla u Kukljici na otoku Ugljanu proslavljen je zavjetni blagdan Gospe Snježne, vjerske svetkovine Gospe od Sniga koja je kroz pet stoljeća postala dio kulturnog identiteta mjesta Kukljice. U svetištu sa zapadne strane tjesnaca Mali Ždrelac u uvali Ždrelaščica vjernički puk po 507. put u nizu 5. kolovoza je častio Gospu Snježnu.

Utorak, Kolovoz 3, 2021 15:33

Blagdan Gospe od Anđela, Porcijunkula, koji se u franjevačkom redu slavi od 13. stoljeća, proslavljen je u Karinu Donjem, euharistijskim slavljem na otvorenom, u prostranom masliniku Franjevačkog samostana svete Marije Bezgrješne u Karinu. Misno slavlje se slušalo i na parkiralištu samostana, a cijelo vrijeme je ispovjedalo četvero svećenika.

Nedjelja, Srpanj 25, 2021 13:00

Blagdan sv. Marije Magdalene u četvrtak 22. srpnja svečano je proslavljen u mjestu Sveta Marija Magdalena gdje se nalazi crkvica Sv. Marije Magdalene iz 10. st. Svečano misno slavlje u toj crkvici predvodio je fra Nikica Devčić, župni vikar župe Presvetog Srca Isusova iz Zadra, koji je rodom iz Devčić Drage, obližnjeg mjesta Svete Marije Magdalene.

Četvrtak, Srpanj 1, 2021 14:42 1

Blagdan sv. Petra apostola svečano je proslavljen u župi sv. Petra na Ploči u Zadru. Svečano večernje misno slavlje i procesiju s kipom sv. Petra kroz taj gradski predio u zajedništvu sa župnikom fra Žarkom Relotom i subraćom svećenicima predvodio je dekan ražanačkog dekanata don Marinko Jeličević, župnik Starigrada, Selina i Tribnja koji proslavlja 25-godišnjicu misništva.

Nedjelja, Studeni 1, 2020 10:47

Blagdan je Svih svetih, dan kojim Katolička crkva slavi kanonizirane svece te one koji su ostvarili ideal kršćanskoga života, a nisu kanonizirani.

Svi sveti slave se 1. studenoga, a taj dan je i državni blagdan u Republici Hrvatskoj.

Crkvena liturgija ističe kako u središtu svetkovine Svih svetih nije smrt, nego život. Bog poziva sve ljude svih naroda i svih vremena u vječno zajedništvo svoje ljubavi. Krist je otkupitelj svih ljudi i Bog ih sve poziva da budu sveti.

Utorak, Kolovoz 18, 2020 13:15

Svi to znaju, nebeski zaštitnik Bibinja, samostalnog općinskog središta s preko 4.000 stanovnika koji se prvi put spominje 1214. godine, je sveti Roko, hodočasnik, dobrotvor, zaštitnik od kuge i kolere.

Subota, Kolovoz 15, 2020 09:28

Velika Gospa ili svetkovina Uznesenja Blažene Djevice Marije, također i državni blagdan, obilježava se 15. kolovoza kada vjernici diljem Hrvatske hodočaste u marijanska svetišta.

Stranice